Trampov savetnik: Postoji medjunarodni konsenzus o Severnoj Koreji

Savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost izjavio je danas da kineski zvaničnici blisko saradjuju sa SAD radi rešavanja pitanja nuklearnog programa Severne Koreje.

„Postoji medjunarodni konsenzus, medju kojima je i Kina, da takva situacija (sa Severnom Korejom) više ne može da traje“, rekao je Trampov savetnik Herbert Rejmond (H.R.) Mekmaster za televizijsku mrežu Ej Bi Si (ABC) iz Avganistana gde je u poseti.

Mekmaster je rekao da su i zvaničnici Kine zabrinuti zbog te situacije. „Blisko saradjujemo sa saveznicima i partnerima, kao i s kineskim zvaničnici o opcijama“ za rešavanje situacije.

Trampov savetnik je rekao da su predsednici SAD i Kine, Donald Tramp i Si Djinping, uspostavili „srdačan odnos“ tokom nedavne posete Sija državi Floridi.

Vlasti Severne Koreje upozorile su juče SAD da ne preduzimaju „provokativne akcije“, navodeći da su „spremne da uzvrate nuklearnim napadom“, dok je u Pjongjangu održana velika vojna parada povodom 105 godina od rodjenja nekadašnjeg lidera Severne Koreje Kim Il Sunga.

Do sada je Severa Koreja izvela pet nuklearnih proba, od kojih dve 2016. godine. Skoriji satelitski snimci ukazuju, kako izgleda, da se priprema za šestu nuklearnu probu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.