U trendu

Traži se da Viši sud ukine pritvor Dušku Kneževiću kao neosnovan

PODGORICA – Branilac biznismena Duška Kneževića, advokat Zdravko Đukanović podnio je predlog Višem sudu u Podgorici da se stavi van snage rešenje o određivanju pritvora Dušku Kneževića, kao potpuno neosnovano.

Kneževićeva Atlas grupa je saopštila da se advokat Đukanović obratio i Specijalnom državnom tužilaštvu, odnosno Glavnom specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću, sa predlogom da SDT izda saglasnost Višem sudu za ukidanje pritvora njegovom branjeniku.

Podseća se da Duško Knežević nikada nije pozvan na saslušanje na zakonom predviđen način, pa nije bilo osnova za određivanje pritvora.

Kneževiću je, ističe se, pritvor određen po nalogu bivšeg Glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, koji je, kako se navodi, uputstva primao od izvršne vlasti, po saznanjima odbrane konkretno od predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Navodi se da je očiglednu činjenicu da je Duško Knežević žrtva nezakonitih postupaka Specijalnog tužilaštva Crne Gore potvrdila je, kažu, i Komisija za kontrolu Interpola, kao nezavisan organ Interpola, u svojoj odluci od 31. jula 2020. godine stavljenem van snage sve crvene poternice Interpola prema Dušku Kneževiću.

Izričito je navedeno da se poternice ukidaju jer je Komisija kao nadležno telo u postupku kontrole utvrdila da je Duško Knežević žrtva očiglednog političkog progona.

„Očekujemo da će pritvor protiv Duška Kneževića, nakon 30 meseci od odluke Interpola, biti ukinut i da će mu biti omogućeno da pred Višim sudom u Podgorici nakon gotovo pet godina od početka otvorenog političkog progona, iznese svoju odbranu i svoja saznanja o nezakonitim postupcima prethodne izvršne vlasti u Crnoj Gori“, stoji u saopštenju Atlas grupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.