Trojica ruskih opozicionara počela štrajk glađu

Trojica ruskih opozicionih aktivista su danas počela štrajk glađu u Novosibirsku iz protesta zbog odluke vlasti da ih diskvalifikuje za učestvovanje na lokalnim izborima.

Leonid Volkov, šef opozicione kampanje, i kandidati Jegor Savin i Sergej Bojko počeli su štrajk glađu danas posle odluke izborne komisije trećeg po veličini grada u Rusiji da ne prihvati potpise koje su podneli da bi učestvovali na predstojećim lokalnim izborima.

Opozicija posmatra regionalnu kampanju za septembarske izbore kao generalnu probu za parlamentarne izbore koji se održavaju iduće godine.

Trojica aktivista rekli su da će nastaviti protest dok Centralna izborna komisija ne preispita njihov slučaj.

Volkov je osporio odluku komisije koja je našla greške sa preko 1.300 potpisa od oko 11.600 koje su podneli, uz navode da je glavni argument iza odbijanja da se komisija poziva na zastarele baze ličnih podataka.

Volkov je rekao da je siguran da će nova provera potpisa pokazati a su opozicionari u pravu.

Opozicioni lider Aleksej Navalni je ranije ovog leta bio u obilasku Novosibirska i još dva veća grada da bi podstakao glasače i rekao je da je odluka izbornih vlasti u ponedeljak loš znak pred skjupštinske izbore 2016.

„Ova trojica hrabrih i poštenih ljudi se štrajkom glađu bore za izborna prava svih Rusa“, napisao je Navalni na svom blogu.

„Način na koji je opozicija izbačena iz izbornih lista u Sibiru sutra će se ponoviti širom zemlje i ovaj scenario će se koristiti takođe za izbore za državnu Dumu“, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.