U trendu

Trudo: Potrebna procena nezavisnog izvestioca o kineskom mešanju u izbore

OTAVA – Kanadski premijer DÅŸastin Trudo saopÅ¡tio je da će imenovati specijalnog izvestioca koji treba da odluči da li potrebna zvanična istraga o navodnom kineskom meÅ¡anju u izbore u Kanadi.

Trudo je u ponedeljak takođe zatraÅŸio da odbor za nacionalnu bezbednost parlamenta ispita poverljive informacije o tom pitanju, prenosi AP.

List „Glob end mejl“ objavio je ranije tajne i strogo poverljive dokumente kanadske obaveÅ¡tajne sluÅŸbe, u kojima se navodi da su kineske diplomate radile 2021. godine na izbornom porazu konzervativnih političara koji se smatraju manje naklonjenima Pekingu, odnosno pobedi liberala koje predvodi Trudo.

Opozicione stranke zahtevaju javnu istragu u punom obimu po ovom pitanju, Å¡to je Trudo do sada odbijao da sprovede, ali je rekao da će imenovati nezavisnog specijalnog izvestioca koji će preporučiti da li je istraga potrebna i da će se pridrÅŸavati njegove odluke.

„Svi politički lideri se slaÅŸu da na ishode izbora 2019. i 2021. nije uticalo strano meÅ¡anje. Ali čak i ako to nije promenilo rezultate naÅ¡ih izbora, svaki pokuÅ¡aj meÅ¡anja bilo kog stranog aktera je zabrinjavajući i ozbiljan”, rekao je Trudo.

Kanadska drşavna komisija nedavno je objavila izveštaj u kojem se zaključuje da je bilo pokušaja stranih mešanja, ali da nijedan nije uticao na ishod izbora.

„Odavno znamo, kao Å¡to je nezavisni izveÅ¡taj ponovo potvrdio proÅ¡le nedelje, da kineska vlada i drugi reÅŸimi poput Irana i Rusije pokuÅ¡avaju da se meÅ¡aju ne samo u naÅ¡u demokratiju, već i u poslove naÅ¡e zemlje generalno, bilo da se radi o institucijama, istraÅŸivačkim ustanovama ili svakodnevnom ÅŸivotu naÅ¡ih građana“, rekao je Trudo

Kanadska policija saopštila je u ponedeljak da istraşuje moguća kršenja Zakona o bezbednosti informacija, u vezi sa nedavnim medijskim izveštajima o navodnom stranom mešanju tokom dva poslednja savezna izborna procesa.

Kina je prošlog meseca saopštila da se protivi mešanju u unutrašnje stvari drugih zemalja, da nema interesa za to i pozvala je zvaničnu Otavu da prestane sa neopravdanim spekulacijama o navodnom mešanju Pekinga u kanadske izbore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.