U trendu

Trudo: „Razmontiraćemo“ ekstremiste pune mržnje

OTAVA – Kanadski premijer DŽastin Trudo danas je obećao da će preduzeti oštrije mere kako bi „razmontirao“ ekstremno-desničarske grupe pune mržnje, a nakon ubistva četvoro članova jedne muslimanske porodice u Londonu, u pokrajini Ontario.

„Ovo je bio teroristički napad motivisan mržnjom, u srcu jedne od naših zajednica“, kazao je Trudo pred donjim domom kanadskog parlamenta, nakon minuta ćutanja, preneo je Rojters.

Porodica je ubijena u nedelju, kada je ih je omanji kamion pregazio namerno, saopštila je kanadska policija.

„Nastavićemo da se borimo protiv mržnje na društvenim mrežama, ali i u svakodnevnom životu, uključujući i akcije kojima ćemo razmontirati ekstremno-desničarke grupe pune mržnje, kao što smo uradili sa ‘Praud bojsima’, kada smo ih dodali na grupu terorističkih organizacija“, izjavio je Trudo, koji će kasnije prisustvovati bdenju za žrtve ispred džamije u Londonu.

Londonska policija je uhapsila Natanijela Veltmana (20), na oko 500 metara od džamije, a u trenutku hapšenja on je na sebi imao pancir.

Veltman, koji je belac, optužen je za četvorostruko ubistvo prvog stepena, a vlasti razmatraju mogućnost da ga optuže i za terorizam.

Ovo je do sada najgori napad protiv kanadskih muslimana otkako je 2017. godine jedan muškarac ubio šest vernika u džamiji u Kvebeku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.