U trendu

Trut: Tim spasilaca iz HR se vraća narednih dana iz Turske

ZAGREB – Hrvatski spasioci bi narednih dana trebalo da se vrate iz Turske, gde pomažu u spasavanju na zemljotresom pogođenom području, rekao je direktor Civilne zaštite Damir Trut.

Hrvatski tim za spasavanje iz ruševina s 41 pripadnikom i sedam pasa, od četvrtka učestvuje u operacijama spasavanja u Antakiji, gradu na samom jugu Turske, u blizini granice sa Sirijom.

Trut je u izjavi za Hinu rekao da je reč o području koje je najviše stradalo u potresu te da je u velikim delovima grada nestala bilo kakva mogućnost obnove i nastavka bilo kakvog života.

Za hrvatski tim je rekao da ima odličnu saradnju s drugim timovima i međunarodnim koordinacijskim centrima. Danas kažu sarađuju sa timovima iz Beograda i Prištine, a do danas su radili sa Ukrajincima i Omancima.

Koordinacioni centar počeo je s otpuštanjem dela timova koji su među prvima stigli u Tursku jer više ne postoji potreba za takvim tipom potrage jer su odgovorna tela procenila „da preživljavanja više nema“, kazao je Trut.

Sva daljnja pronalaženja živih mogu se smatrati čudom, rekao je i dodao da stoga teren preuzima lokalna vlast koja organizuje tešku mehanizaciju radi većih iskopavanja i raščišćavanja terena.

Trut kaže da su delovi dimova iz Slovenije, Crne Gore, Mađarske i Slovačke veh napustili Tursku.

On je kazao i da je na terenu problematična bezbednosna situacija, ne samo zbog uništene infrastrukture koja otežava rad snagama bezbednosti, nego i zbog teške psihološke situacije.

Mnogi članovi porodica, prema njegovim rečima, gube nadu da će njihovi najmiliji biti spašeni, zbog čega nastaje bes usmjeren prema službama.

Član hrvatskog tima za spasavanje Tomislav Marević je rekao da je zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju po količini koncentracije ruševina „neviđen događaj“.

„Stvarno se dugo bavim ovim poslom i promatrali smo sve razorne potrese dosad. Što se tiče koncentracije ruševina na jednom mestu, mislim da ovo stvarno spada u nikad viđene događaje – gotovo celi grad je jedna velika ruševina“, rekao je Marević o Antakiji, gradu na granici sa Sirijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.