U trendu

Tunberg: Kupujem samo polovnu garderobu i pozajmljujem stvari

BRISEL – Švedska aktivistkinja Greta Tunberg planira ipak odlazak na ovogodišnju globalnu konferenciju o klimi u Glasgovu nakon što je Britanija ponudila da vakciniše sve delegate.

Tundberg je, naime, ranije izjavila da će preskočiti konferenciju, što je objasnila zabrinutošću da bi nejednaka pristupačnost vakcina pojedinim zemljama onemogućila njihov siguran dolazak na konferenciju u novembru, piše BBC.

„Ranije sam rekla da neću ići ako nije fer, ali sada su rekli da će vakcinisati sve delegate koji će doći. Ako se to smatra poštenim i sigurnim, onda ću, nadam se prisustvovati“, rekla je Tundberg.

Ona je u nedelju na svom Tviter nalogu podelila svoju sliku sa naslovne stranice časopisa Vog i kritikovala „masovnu modu koju mnogi vide kao nešto za jednokratnu upotrebu“.

Pozivajući se na „promenu sistema“, Greta je rekla da se moda ne može masovno proizvoditi i konzumirati „u odnosu na to kako je danas svet oblikovan“, piše Rojters.

Ujedinjene Nacije kažu da se za modnu industriju „veruje da je druga industrija po zagađivanju planete“.

Modna industrija svake godine koristi oko 93 milijarde kubnih metara otpadnih voda i odgovorna je za oko 8 odsto emisije ugljenika na svetu, tvrde UN.

Greta je rekla da je poslednji put kupila novu garderobu pre tri godine i da je to bila „polovna“ garderoba.

„Samo pozajmljujem stvari od ljudi koje poznajem“, rekla je Tunbergova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.