U trendu

Turković o riziku Srbije, a Zvizdić o provokacijama

SARAJEVO – Povodom postavljanja kamena temeljca za hidroelektranu „Buk Bijelal“ na Drini, nakon zajedničke sednice vlada Republike Srpske i Srbije u Istočnom Sarajevu, reagovali su danas ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković i Denis Zvizdić, prvi zamenik predsedavajućeg ZDP BiH tvrdnjama da Srbija rizikuje ulaskom u ovaj projekat, odnosno da ignoriše Savet ministara BiH.

Turkovićeva tvrdi da Srbija rizikuje ulaskom u ovaj projekat, jer on nema sglasnost države BiH.

„Vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane ‘Buk Bijela’, koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ne samo da rizikuju ekonomske štete nego i ne doprinose dobrosusedskim odnosima“, navela je Turković, preneli su sarajevski mediji.

Dodala je da je BiH spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana, ali samo uz, kako navodi, poštovanje Ustava, zakona i institucija države BiH.

Turković je pozvvala vlast u Srrbiji da, kakko je navela, „saradnju vrate u međudržavne i u okvire deklarisanih stavova o međusobnom poštovanju suvereninteta i teritorijalnog integriteta“.

Prema njenim rečima, vlasti Republike Srpske „već duže vrijeme odbijaju da sprovode presude Ustavnog suda BiH i nastavile su da raspolažu državnom imovinom, odnosno potencijalima reke Drine“. Ona kaže da želi da veruje da Srbija ne podržava takve, prema njenim rečima, protivzakonite aktivnosti kao i da neće novac svojih poreskih obveznika ulagati u projekte kojima se krše zakoni i odluke Ustavnog suda.

Ovim povodom oglasio se i Zvizdić koji je u objavi na svom tviter nalogu da je Vlada Srbije potpuno ignorisala Savet ministara, što je, kako smatra, „jedan od najprovokativnijih institucionalnih postupaka, nezabeležen u zvaničnim odnosima između međunarodno priznatih zemalja“.

Ovakav, kako navodi, ignorantski odnos vlade susedne države je rezultat nefunkcionalnosti Saveta ministara BiH, potpunog gubitka institucionalnog digniteta i kontinuiranog rada predstavnika politika iz bh. entiteta RS na rastakanju i minimiziranju funkcionalnosti VM BiH i države BiH“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar