Turska blokira saradnju NATO i Austrije, posledice po Kfor?

Spor nekoliko evropskih zemalja sa Turskom odražava se sada i na NATO i njegove partnere ne-članice, jer je Ankara blokirala sve programe partnerstva severne vojne alijanse, u kojima učestvuje i Austrija, što bi moglo nepovoljno da se odrazi na Misije na Kosovu, Avganistanu i Mediteranu, piše „Velt“.

Od blokade Ankare pogođeni su pre svega programi Partnerstva za mir, u kojima učestvuje 41 država, među kojiam i Austrija, koja je ima najveći kontingent vojnika u sastavu Kfor od zemalja koje nisu članice NATO.

„Turska blokada programa Partnerstva za mir je ozbiljan problem“, citira „Velt“ neimenovane izvore iz visokih krugova pri NATO.

Više zemalja partnera, kao što su Švedska ili Finska u dopisima generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu upozorili su na ozbiljne posledice blokade od strane Ankare.

„Dugoročno erozija naše interoperabilnosti može biti prepreka našoj sposobnosti da učestvujemo na važnim vežbama NATO i podržimo NATO operacije“; navodi se u pismu ambasadora Finske pri NATO Pirite Asunmaa.

To bi, kako ističe, bila velika šteta za obe strane, kako Finsku, tako i NATO. Finska nije član NATO.

Prva posledica turske blokade je nemogućnost novog programa obuke na vojnoj akademiji NATO u Rimu.

Ankara reaguje blokadom na zahtev Austrije za prekidom pristupnih pregovora sa EU i kritiku Beča na račun predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Ankara je već ranije najavila blokadu Austrije na međuanrodnom nivou, te se očekivalo da će blokirati rad OEBS-a, kojim predsedava Austrija u ovoj godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.