U trendu

Turska objavila propise o obnovi regiona razorenog zemljotresima

ISTANBUL – Turska je danas objavila propise o obnovi regiona razorenog zemljotresima kako bi se omogućilo kompanijama ili humanitarnim organizacijama da pomognu u hitnoj izgradnji novih domova za milione kojima je potreban smeštaj.

Više od 160.000 zgrada, sa 520.000 stanova, srušilo se ili su teško oštećene u zemljotresima u Turskoj, preneo je Rojters.

Broj poginulih u zemljotresima u Turskoj veći je od 43.500, dok je u susednoj Siriji nastradalo blizu 6.000 ljudi.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je obnovu domova u roku od godinu dana, iako su stručnjaci istakli da vlasti treba da stave bezbednost ispred brzine.

Mnogi preživeli su napustili jug Turske i smešteni su u šatore, kontejnerske kuće i druge objekte koje obezbeđuje vlada.

Prema novim propisima, pojedinci, institucije i organizacije će moći da grade rezidencijalne i privredne objekte koje mogu da doniraju Ministarstvu za urbanizaciju i oni će potom biti predati onima kojima su potrebni, navedeno je u predsedničkom dekretu objavljenom u Službenom listu.

Ministar pravde Bekir Bozdag rekao je za CNNTurk da je 171 osoba uhapšena, a još 77 ljudi je pred hapšenjem nakon istrage o urušavanju zgrada u oblasti koju su pogodili zemljotresi zbog kršenja građevinskih propisa.

„Svi će odgovarati pred sudovima. Svi će biti kažnjeni na osnovu svoje odgovornosti“, rekao je Bozdag.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar