U trendu

Turska opozicija osporava rezultate referenduma

Najveća turska opoziciona partija je saopštila da danas priprema prigovore na rezultate referenduma kojima su proširena ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Vodeća opoziciona Republikanska narodna partija je saopštila da će se žaliti lokalnim izbornim komisijama pre žalbe državnoj izbornoj komisiji, a glavna prokurdska Narodna demokratska partija je najavila žalbu Evropskom sudu za ljudska prava ako neispravni listići ne budu poništeni.

Izborna komisija je odbacila navode o neregularnosti referenduma i navela da nije bilo lažnih listića.

Turska izborna komisija potvrdila je da je „za“ pobedilo i da će konačni rezultati biti objavljeni za 11 do 12 dana.

Državna novinska agencija Anadolija saopštila je da je za ustavne promene glasalo 51,41 odsto glasača, a da je protiv bilo 48,59 odsto.

Takvi rezultati će ojačati vlast predsednika Erdogana i imati velik uticaj na dugoročnu politiku zemlje i njene medjunarodne odnose.

Protivnici ustavnih promena su isticali kako će izmene dati previše moći čoveku koga već nazivaju autokratom, kao i da su glasači bili izloženi zastrašivanju.

Opozicione partije su uložile više prigovora na neregularnosti prilikom glasanja, uključujući i glasačke listiće bez zvaničnog pečata.

Usvojenih 18 ustavnih amandmana će stupiti na snagu posle izbora 2019. i ukinuti funkciju premijera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar