U trendu

Turska: „Oruč Rajs“ nastavlja sa misijom do sredine juna

ANKARA – Turska je u utorak saopštila da će istraživački brod „Oruč Rajs“, koji je operisao u spornim vodama u Istočnom Mediteranu usred niza sporova sa Grčkom, nastaviti misiju u blizini južne obale zemlje do sredine juna, prenosi Rojters.

Istraživački brod „Oruč Rajs“ će u pratnji dva vojna broda nastaviti misiju u blizini obale Antalije, a ovaj potez će najverovatnije dovesti do konflikta sa Grčkom, navodi agencija.

Misija će trajati šest meseci, od 22. decembra ove do 15. juna sledeće godine.

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu je prošle nedelje rekao da Ankara, i pored mogućih sankcija EU, neće odustati od svojih prava i interesa u Istočnom Mediteranu.

Turska je brod „Oruč Rajs“ povuka iz spornih voda u Istočnom Mediteranu pred dva samita EU, zbog čega je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao da igra „mačke i miša“ između EU i Ankare mora da se okonča.

Na samitu koji je održan ovog meseca, lideri članica EU složili su se da pripreme ograničene sankcije pojedincima u Turskoj zbog spora oko energetskih nalazišta sa Grčkom i Kiprom, a svi oštriji potezi odloženi su do marta.

Lideri EU planiraju i da o izvozu oružja za Tursku razgovaraju sa NATO saveznicima i Vašingtonom, nakon što je Grčka „pogurala“ uvođenje embarga na oružje.

Grčka i Turska se spore oko pomorskih granica i prava na potencijalne izvore nafte i gasa u oblasti Istočnog Mediterana. Tenzije su produbljene u avgustu, kada je Ankara poslala brod „Oruč Rajs“ u vode koje Atina smatra svojim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.