U trendu

Turska: Predmet sličan mini pluta severeno od Istanbula

ANKARA – Turske vlasti upozorile su danas brodove na „predmet sličan mini“ , koji je uočen kako pluta severno od Istanbula u blizini Crnog mora, nekoliko dana nakon što je Rusija upozorila na plutajuće mine iz ukrajinskih luka.

„Specijalni tim je obezbedio objekat i počeo sa njegovim deaktiviranjem“, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane na Tviteru, prenosi Rojters.

Ribari su prvi uočili objekat u blizini pristaništa u Bosforskom moreuzu i prijavili ga Obalskoj straži, rečeno je Rojtersu u turskoj Direkciji za obalsku bezbednost.

Portparol direkcije potvrdio je izveštaje turskih medija da su vlasti izdale radio obaveštenje brodovima da je predmet navodno „u obliku lopte sa izbočinama nalik šiljcima“ i da je u pitanju „verovatno mina“.

Turska deli crnomorske granice sa Rusijom i Ukrajinom, na koju je Moskva izvršila invaziju prošlog meseca, koju naziva specijalnom vojnom operacijom, podseća Rojters.

Nakon početka ruske specijalne operacije, Ratna mornarica Ukrajine postavila je oko 420 mina na prilazima lukama u Crnom moru i nije isključena mogućnost da ih struje odnesu u Bosfor i dalje u mora, saopštila je ranije Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB).

Kijev je ove navode odbacio kao dezinformaciju i pokušaj zatvaranja delova mora, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.