U trendu

Turska: Ubijeno 15 pripadnika YPG, spremali napad u Siriji

ANKARA – Turska vojska ubila je 15 pripadnika kurdskih Narodnih zaštitnih jednica (YPG), vojnih snaga Zapadnog Kurdistana u Siriji, koji su se, kako je navela, pripremali da izvrše napad na region na severoistoku Sirije, koji je pod kontrolom Turske i njenih saveznika među pobunjenicima u toj zemlji, saopštilo je danas tursko Ministarstvo odbrane.

Turska je prošle godine, tokom ofanzive nazvane „Operacija mirno proleće“ preuzela od YPG kontrolu nad 120 kilometara pogranične teritorije na severoistoku Sirije. Turska YPG smatra terorističkom organizacijom, povezanom sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), podseća Rojters.

„Naši herojski komandosi zadali su još jedan težak udarac terorističkoj organizaciji PKK / YPG. Petnaest terorista PKK / YPG, koji su pokušali da se infiltriraju u region Mirnog proleća sa juga kako bi izvršili napad, neutralisani su uspešnom intervencijom naših komandosa“, navelo je tursko Ministarstvo odbrane na svom nalogu na Tviteru.

Nakon sklapanja sporazuma sa Rusijom i SAD, Turska je zaustavila ofnazivu, koju su osudili zapadni saveznici Ankare pošto je YPG ključni saveznik SAD u borbi protiv takozvane Islamske države.

Turska podržava pobunjenike koji pokušavaju da zbace s vlasti sirijskog predsednika Bašara al-Asada, dok Rusija i Iran podržavaju snage Asada.

Od 2016. godine, Turska je zauzela delove severne Sirije tokom četiri prekogranične ofanzive, koje su imale za cilj da potisnu Islamsku državu i YPR i spreče novi priliv migranata iz Sirije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.