U trendu

Tusk: EU želi da pomogne Terezi Mej, pitanje je kako

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je danas, nakon sastanka sa britanskom premijerkom Terezom Mej u Briselu, da su u Evropska unija spremni da joj pomognu da pridobije podršku britanskog parlamenta za predlog sporazuma o Bregzitu.

„Imao sam dug i iskren razgovor sa premijerkom Terezom Mej uoči samita o Bregzitu. Jasno je da 27 članica EU želi da pomogne, pitanje je kako“, napisao je Tusk na Tviteru.

Ranije danas, britanska premijerka Tereza Mej stigla je u sedište EU gde je razgovarala sa Tuskom, u pokušaju da pridobije podršku lidera Unije kako bi izdejstvovala usvajanje sporazuma o Bregzitu u britanskom parlamentu.

EU je danas potvrdila da neće ponovo pregovarati o sporazumu o povlačenju, prema kojem Britanija treba da istupi iz evropskog bloka 29. marta, ali da bi mogla da usaglasi dodatnu političku podršku britanskoj premijerki, preneo je AP.

Terezi Mej, kojoj je Brisel treća stanica u ubrzanoj diplomatskoj turneji u okviru koje je danas već posetila Holandiju i Nemačku, očajnički je potrebna politička podrška kako bi umirila domaću javnost, navodi američka agencija.

Mej je juče u poslednjem trenutku odložila ključno glasanje u britanskom parlamentu o sporazumu o Bregzitu, priznavši da bi gotovo sigurno taj sporazum bio odbijen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.