U trendu

Tusk: Poljskom vladaju „savremeni boljševici“, pobedite ih

VARŠAVA – Predsednik Evropskog saveta i bivši premijer poljske Donald Tusk danas je evroskeptičku vladu u Poljskoj okarakterisao kao „savremene boljševike“ koji prete nezavisnosti nacije, ali mogu biti poraženi.

Tusk koji se smatra najverovatnijim kandidatom za poziciju predsednika na izborima 2020. godine, govorio je u gradu Lođu, povodom obeležavanja 100. godišnjice oslobođenja Poljske i primirja kojim je okončan Prvi svetski rat, prenosi AP.

On je odao počast Jozefu Pilsudskom koji je zaslužan za uspostavljanje nezavisne Poljske i koji se borio protiv Crvene armije Boljševika 1920.

Takođe je pomenuo Leha Valensu, osnivača nezavisnog sindikata „Solidarnost“ koji je svojim delovanjem započeo slamanje komunizma u Poljskoj 80-ih godina, a kasnije postao i predsednik Poljske od 1990. do 1995. godine.

„Jozef Pilsudski suočavao se sa mnogo težom situacijom nego što je mi danas imamo boreći se protiv Boljševika i zapravo štiteći zajednicu Zapada od političkih varvara. Valensa je imao mnogo težu situaciju kada se borio protiv Boljševika u prenesenom smislu, kada je iznosio evropske, slobodarske i nacionalne vrednosti među nama. Ali je uspeo. Zašto vi ne biste mogli da porazite savremene Boljševike“, upitao je Tusk.

On je pozvao Poljake da brane svoja prava, slobodu i da „brane nezavisnost Poljske“.

Kritikovao je, navodi agencija, vladu koju vodi konzervativna Partija prava i pravde (PiS) i koja se u više navrata sukobila sa liderima Evropske unije.

„Ko god da danas u Poljskoj preduzme korake protiv naše snažne pozicije u ujedinjenoj Evropi, zapravo preduzima korake protiv nezavisnosti Poljske“, rekao je Tusk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.