U trendu

Tužilac Breg: Tramp se tereti za kršenje izbornih zakona savezne države Njujork

NJUJORK – Okružnog tužilac Menhetna Alvina Breg izjavio je da u optužnici protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa nije precizirano koje je zakone Tramp prekršio jer „zakon to ne zahteva“.

Međutim, Breg je ukazao da je Tramp prekršio izborni zakon savezne države Njujork, prema kojem se „zavera radi promovisanja kandidature nelegalnim sredstvima“ smatra zločinom, prenosi Si-En-En.

Prema njegovim rečima, Tramp je u periodu od devet meseci lično potpisivao čekove svom bivšem advokatu Majklu Koenu, „lažirajući troškove za advokatske i pravne usluge obavljene 2017. godine“.

Koen je bivši Trampov advokat koji je priznao da je pre izbora 2016. godine platio zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels 130.000 dolara, u zamenu za njeno ćutanje o navodnoj seksualnoj vezi sa Donaldom Trampom.

Tužilac Breg je naveo da je velika porota pronašla 34 dokumenta, u kojima su evidentirana ova „ključna lažiranja troškova“.

Breg je najavio da će tokom postupka dokazati da je Tramp davao lažne izjave kako bi prikrio krivična dela u vezi sa američkim predsedničkim izborima 2016. godine.

„Tramp je prekršio izborni zakon savezne države Njujork prema kojem se zavera radi promovisanja kandidature nelegalnim sredstvima smatra zločinom“, rekao je tužilac Breg i naveo da je reč o davanju lažnih izjava, uključujući i one koje su plasirane poreskim vlastima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.