U trendu

Tuzla: Predstavnici Hrvata se protive centru za migrante

TUZLA – Hrvatski predstavnici u opštinama Tuzla i Živinice, u BiH, usprotivili su se danas najavama predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića da bi novi centar za migrante tokom zime mogao biti otvoren u mestu Ljubače kod Tuzle, koje je većinski nastanjeno Hrvatima.

„Posebna zabrinutost je kod hrvatske zajednice na koji način zaštititi imovinu od mogućih provala i uništavanja od ilegalnih migranata, jer iskustva pokazuju da oni ulaze u objekte u kojima trenutno nema vlasnika. To bi bio dodatni vrlo negativan udar koji može da izazove opasne posledice“, navodi se u zajedničkom saopštenju hrvatskih predstavnika u pomenutim opštinama.

Oni su upozorili da bi formiranje migrantskih centara u ovakvim okolnostima dovelo do mogućeg nasrtaja migranata na stanovnike i imovinu, upozorivši da sistem upravljanja migracijama funkcioniše jako loše, prenosi portal Kliks.

U saopštenju se poziva i vlast na nivou BiH da promeni odluku o lokaciji za smeštaj migrantskih centara, za koje predstavnici hrvatske zajednice smatraju da treba da budu izvan naseljenih mesta.

Na područje Tuzle migranti svakodnevno pristižu iz pravca Zvornika i Bratunca.

Predsedavajući Saveta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić izjavio je ranije ove nedelje da će tokom zime vlasti u BiH osposobiti dve bivše kasarne u Ljubačama kod Tuzle i u Blažuju kod Sarajeva za smeštaj migranata, podseća Kliks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.