U trendu

U Albaniju počela da stiže pomoć

TIRANA – Desetak zemalja Evrope i regiona spremno je da pomogne Albaniji u saniranju posledica jutrošnje serije zemljotresa od kojih su neki potresi bili razorne jačine, dok je u Tiranu već doputovalo se u Albaniji već nalaze 52 pripadnika za vanredne situacije Rumunije i 40 pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga.

Albanski premijer Edi Rama najavio je da je pomoh Albaniji stiže iz Italije, Grčke, Francuske, Turske, Srbije, Crne Gore i Kosova*.

Albanski portal Java njuz je preneo da je avion sa 52 pripadnika specijalnih jedinica za vanredne situacije Rumunije doputovalo avionom u Tiranu, kako bi pomogli Albanii na sanaciji posledica.

Komandant KBS, Rahman Rama, je potvrdio da su pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga već u Albaniji takođe da pomognu u otklanjanju posledica jutrošnjih potresa.

Rama je, prenosi prištinska Koha, rekao da su KBS spremna da pošalju dodatni broj pripadnika, ako se za to ukaže potreba.

Pripadnici jedinice za traganje spašavanje KBS, njih 40, prema njegovim rečima, su specijalizovane i dobro opremljene za traganje pod ruševinama.

Oni će, kazao je, u Albaniji delovati pod komandom Vojske Albanije, u zavisnosti od toga gde bude potrebna pomoć.

Albanski portal Sot njuz preneo je da je na vanrednoj sednici kosovske vlade odlučeno jutros da Albaniji bude dodeljeno pola miliona evra pomoći za sanaciju posledia zemljotresa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.