U Astani počeli mirovni pregovori o Siriji

Mirovni pregovori, koji su okupili predstavnike sirijske vlade i pobunjeničkih grupa, počeli su danas u kazahstanskoj prestonici Astani.

Pobunjenici su saopštili da neće pregovarati direktno sa predstavnicima vlade na prvoj sesiji, ali su na otvaranju skupa seli za isto sto sa drugom stranom.

Predstavnici dve strane sedeli su za istim stolom dok je ministar spoljnih poslova Kazahstana Kajrat Abdrahmanov držao govor kojim je otvorio konferenciju, javlja izveštac AFP-a sa lica mesta.

Za sada je nejasno da li bi pobunjenici mogli da pregovaraju direktno sa delegacijom sirijske vlade na kasnijim sesijama.

Pobunjenici su saopštili da će pregovori biti fokusirani na jačanje krhkog primirja u čijem su uspostavljanju prošlog meseca posredovale Rusije i Turska, dok se Damask u međuvremenu založio za „sveobuhvatno“ političko rešenje sukoba i insistira na tome da pobunjenici polože oružje u zamenu za sporazum o amenstiji.

Pregovore u Astani organizuju Iran i Rusija, koji podržavaju sirijsku vladu, i Turska koja podržava pobunjenike.

U nekoliko rundi neuspelih pregovora u Ženevi, politički predstavnici opozicije bili su u vođstvu u pregovorima sa delegacijom sirijske vlade, podseća francuska agencija.

Međutim, u Astani je 14-člana delegacija opozicije sačinjena samo od pobunjenika koji su vodili oružani ustanak, a kojima pruža podršku dvadesetak pravnih i političkih savetnika, napominje AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.