U Austriji sprovedeno više od tri miliona vakcinacija

BEČ – U Austriji je proces vakcinacije, koji je počeo veoma usporeno zbog izostanka planiranih isporuka cepiva, dobio na ubrzanju i do sada je sprovedeno više od tri miliona vakcinacija.

Nakon što je 10. aprila prekoračena brojka od dva miliona, juče je pređen i broj od tri miliona vakcinacija.

Od 30. marta, prema saopštenju Ministarstva zdravlja Austrije, dato je 1,4 miliona vakcina, što je više od 46.000 dnevno.

Aktuelno je više od 66 odsto osoba iznad 65 godina starosti vakcinisano.

Takođe je povećan znatno i udeo vakcinisanih makar prvom dozom na ukupan broj punoletnog stanovništva na 30 odsto, saopštio je ministar zdravlja Volfgang Mikštajn.

„April nam je pokazao da možemo poboljšati brzinu vakcinacije ako imamo dovoljno vakcina. U maju računamo sa isporukom oko pola miliona vakcina nedeljno. Time bi jasno povećali tempo vakcinacije. U junu ćemo dobijati i do 700.000 doza nedeljno“, rekao je Mikaštajn.

Ministar je naglasio da u maju počinje treća faza vakcinacije, kojom će biti obuhvaćeni širi slojevi stanovništva.

Takođe će sredinom maja biti započeta vakcinacija i u preduzećima.

„Time ćemo dostići naše ciljeve vakcinacije da do leta vakcinišemo sve koji to žele. Da je 70 odsto stanovništva spremno da primi vakcinu realističan je scenario, ako svi sarađujemo. U junu ćemo imati po prvi put više vakcina nego što ima spremnih na vakcinaciju“, rekao je Mikštajn.

Naglasio je da je vakcina ključna u borbi portiv pandemije i da se s njom mogu povratiti slobode građanima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.