U trendu

U Beču pomen žrtvama NATO agresije na SRJ

BEČ – Pomen žrtvama NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine “Da se nikad ne zaboravi”, održan je danas na Štefansplacu u centru Beča, na 23. godišnjicu od početka bombardovanja naše zemlje.

Kao i svake godine, pomen je organizovao Srpsko-austrijski pokret solidarnosti, a okupljeni su upalili sveće za sve žrtve i minutom ćutanja odali poštu stradalima.

Okupljenima su se obratili predsednik Srpsko-austrijskog pokreta solidaronosti Lazar Bilanović, kao i brojni prijatelji Srbije iz Austrije, među kojima i istoričar Hanes Hofbauer.

Dragan Žutić, Srbin koji radi u centru Beča, od prvog dana agresije 1999.godine, bio je na svim protestima tokom agresije i svim pomenima žrtvama, a za Tanjug kaže da se mora održavati pomen, jer se žrtve ne smeju zaboraviti.

“Treba se sećati žrtava, ali svake godine sve je manje ljudi. Uzalud pričati da ih nikada nećemo zaboraviti, kada na pomen malo ljudi dolazi. Problem je što Srbi brzo zaboravljaju i brzo praštaju…”, rekao je on.

Istoričar Hanes Hofbauer istakao je da je agresija NATO-a na SRJ bila presedan, koji je prekinuo je mir u Evropi.

“Danas imamo problem, u medijima, kada je počeo rat u Ukrajini, koji treba osuditi, kaže se da je to prvi rat u Evropi. Imali smo presedan 1999. godine, a da je tada međunarodna zajednica tako ustala protiv NATO agresije, da je Austrija postavila srpsku zastavu tu gde je sada ukrajinska, na katedrali Štefansdom…”, rekao je Hofbauer.

Pomen srpskim žrtvama u centru Beča ometala je grupa mladih Ukrajinaca, koji su razvili svoje zastave, što okupljenjenima nije smetalo, ali su odmah posle odavanja počasti žrtvama NATO agresije, glasnim parolama počeli da ometaju skup, a jedan od njih je pokušao i da se popne na binu.

Policija, koje u prvi mah nije bilo u većem broju u obezbeđivanju skupa, tada je reagovala, i udaljila najglasnije provokatore, dok je ostale odvojila od srpskog skupa, koji je bio uredno prijavljen.

Nakon izvesnog vremena, mladi Ukrajinci su se povukli.

Jedan od prisutnih Srba, Ratomir Milosavljević, ističe da svake godine obeležava 24.mart, a da je sada, kaže, neko poslao decu da provociraju taj skup sećanja.

“Tragedija je da se ovakav skup provocira. Ukrajina proživaljava teške trenutke i tu nema zbora, ali nije red da nas provociraju kada se sećamo našeg bola”, rekao je on.

Svi govornici na bini poslali su poruke protiv svakog rata, pa tako i protiv rata u Ukrajini.

U Srpsko-austrijskom pokretu solidarnosti kažu da ovim pomenom odaju poštu svim žrtvama NATO agresije, stradaloj deci, Milici Rakić, Sanji Milenković i svima koji su tada izgubili živote, i time dižu glas za poštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i međunarodnog prava, koje mora da važi za sve države, danas i uvek.

Takođe, zahtevaju pravdu za nedužne civilne žrtve i obešteđenje NATO-a.

Na skupu je istaknuto i da je pre tačno 23 godine, 24.marta 1999. godine, NATO je izvršio prvu agresiju u svojoj istoriji, na jednu suverenu državu, bez mandata UN, što predstavlja kršenje međunarodnog prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar