U Beču sećanje na žrtve NATO agresije

BEČ – Srpsko-austrijski pokret solidarnosti organizovaće večeras pomen za žrtve NATO agresije na bivšu SRJ.

Povodom 22.godišnjice NATO agresije, Srpsko-austrijski pokret pozvao je na okupljanje u 18 časova na trgu Štefansplac, na kojem su protivnici NATO agresije 1999.demonstrirali 78 dana.

Svake godine od tada, 24.marta održava se pomen u centru Beča, kako bi se ukazalo na stravičan zločin koji je počinjen uz svesno kršenje međunarodnog prava.

„Pre 22 godine je NATO započeo prvi napad u svojoj istoriji na jednu suverenu državu. Taj napad je usledio bez mandata UN i time uz kršene međunarodnog prava. Od početka agresije bombardovanje je bilo usmereno protiv civilne infrstrukture i industrije. Mediji su, sa svoje strane, obavili svoj deo posla i Srbe prikazali kao krivce za sve. Više hiljada civila je ubijeno ili teško povređeno tokom te agresije“, navodi se u najavi.

Srpsko-austrijski pokret solidarnosti ističe da niko još nije odgovarao za ovaj rat kojim je prekršeno međunarodno pravo.

Ističu da je ovaj rat doneo i novu dinamiku u naoružanju, ali i širenju NATO, te i militarizaciji EU.

„Taj rat je bio pokretač za kasnije intervencije. Time se bezbednosna konstelacija u Evropi značajno promenila. Nažalost, aktuelno u Evropi i svetu ponovo se ide na konfrontacije. Sankcije menjaju diplomatiju, a opasnost većih sukoba između NATO i Rusije, odnosno Kine, više se ne može isključiti „, podvlači se u proglasu.

„U ime ubijene devojčice Milice Rakić, i svih ostalih civilnih država NATO agresije, pozivamo na pomen koji će biti održan uz strogo poštovanje kovid mera – FFP2 maske se moraju nositi i držati distanca od dva metra“, ukazuje se u pozivu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.