U trendu

U Belgiji po povratku s prazničnog puta obavezan karantin

BRISEL, 14. decembra ( Tanjug) – Belgijske vlasti upozorile se građane da će ako nameravaju da putuju van zemlje za praznike po povratku u Belgiju morati da provedu najmanje nedelju dana u karantinu.

Kao i u većini članica EU, ulazak u Belgiju tokom predstojećih dana, podrazumeva karantin, ali i test na Kovid-19.

Ukoliko se u Belgiju ulazi iz tzv ”crvene zone”, u kojoj su uglavnom sve zemlje EU, ali i Zapadnog Balkana, karantin će biti obavezan 10 dana, sa mogućnošću testa nakon 7 dana i izlaskom iz karantnia ukoliko je negativan.

Zdravstvene vlasti Belgije istovremneo upozoravaju da je u zemlji poslednjih dana primetan trend rasta broja novozaraženih.

Između 4. i 10. decembra porast broja zaraćenih na dnevnom nivou je 3 odsto u poređenju sa prethodnom nedeljom.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva Kovid-19 u Belgiji od početka pandemije je 608.137, dok je ukupan broj smrtnih slučajeva u zemlji 17.951.

Iako je belgijsko ministrstvo zdravlja prvobitno objavilo da će prvih 600 hiljada doza Fajzerove vakcine stiće početkom januara, sada se, zbog problema u prozivodnji, očekuje da će Belgija dobiti manje vakcina od planiranog.

Istovremeno, istraživanja pokazuju da se 14 procenata Belgijanaca oštro protivi vakcinaciji protiv Kovid-19. U skepticizmu prema novoj vakcini prednjače stanovnici Brisela od kojih se samo 28 procenata izjasnilo da želi da primi vakcinu čim postane dostupna, dok se 20 procenata protivi vakcinaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar