U trendu

U Bokokotorskom zalivu sprečeno potonuće starog ratnog broda

PODGORICA – Zajedničkom akcijom Uprave pomorski sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL), tima Luštice Bay za hitne intervencije i Mornarice Vojske Crne Gore (VCG) sprečeno je potonuće starog ratnog broda u Bokokotorskom zalivu.

Iz Luštice Bay su saopštili da su dva rashodovana ratna broda bila u opasnosti da potonu zbog bočnih udara orkanske bure i velikih talasa.

Havarija se dogodila u Bokokotorskom zalivu, na lokaciji između vojnog objekta Pristan i Rakite, na severozapadnoj obali poluostrva Luštica.

„Tom prilikom je uz obalu potonuo rashodovani desantni brod minopolagač DMB-241, a teško je oštećen vojni tanker za vodu PV-17“, navodi se u saopštenju.

Kako su istakli iz Luštice Bay, spasilački tim je nastojao da jakim pumpama izbaci morsku vodu iz trupa tankera, kako bi sprečio potonuće broda koji bi naknadno trebalo da bude uklonjen sa lokacije havarije.

Iz kompanije su kazali da se desantni brod duži niz godina nalazio na takozvanom mrtvom vezu na Luštici, te da je postojala bojazan da se iz potonulog broda u more može izliti određena količina ulja iz mašinskog prostora.

Načelnik UPSUL-a Žarko Lukšić rekao je da je Uprava uputila poziv za hitnu intervenciju svim privrednim subjektima koji mogu da pomognu.

„Luštica Bay je odmah reagovala i poslala tim ljudi i opremu, što nam je pomoglo da uspešno okončamo akciju i sprečimo težu havariju. Dobra saradnja sa Lušticom Bay će i dalje biti nastavljena kroz nove zajedničke akcije“, rekao je Lakušić, prenela je agencija Mina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar