U trendu

U Briselu počela večera lidera Zapadnog Balkana

BRISEL,18. maja ( Tanjug) – Šest lidera sa Zapadnog Balkna započeli su radnu večeru u Briselu uz prisustvo domaćina, šefa diplomatije EU Žosepa Borelja.

Srbiju na večeri predstavlja premijerka Ana Brnabić, a prisutni su i premijeri Albanije Edi Rama, Severene Makedonije Zoran Zaev, tzv. Kosova Aljbin Kurti, kao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i predsedavajući Savetom ministra BiH Zoran Tegeltija.

Šef diplomatije EU i organizator večere Žosep Borelj najavio je da će sa zapadnobalkanskim liderima razmotriti situaciju u regionu, geopolitičku perspektivu odnosa i pojačani angažaman EU na Zapadnom Balkanu.

”Na večeri ćemo razmotriti celu političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je veliko geopolitičko pitanje. Region je deo problema i deo rešenja. Moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi i sledeće nedelje sa svim liderima sa Zapadnog Balkan”, izjavio je Borelj.

Iz Brisela je pred ovu večeru poslata i poruka o želji za jačanjem političkog angažamana sa partnerima na Zapadnom Balkanu po pitanjima borbe protiv pandemije, ekonomske saradnje, povezivanja, odbrani od spoljnih uticaja i dezinformacija i jačanju pozitivnog i konstruktivnog narativa kada je u pitanju EU u regionu, ali i Zapadni Balkan u EU.

Istovremeno, najavljuje se da je večerašnji sastanak lidera Zapadnog Balkana početak intenziviranja razgovora između najviših političkih predstavnika regiona, EU i zemalja članica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar