U trendu

U Britaniji porast infekcija podtipa BA. 2 omikron varijante

LONDON – Čini se da podtip BA.2 omikron varijante korona virusa ima značajnu prednost u rastu u odnosu na trenutno preovlađujući tip BA.1, saopštila je danas britanska Agencija za bezbednost zdravlja (UKHSA).

Zdravstvene vlasti su navele da je došlo do povećane stope rasta BA.2 u poređenju sa BA.1, i da je ta prednost značajna u svim regionima Engleske, gde je bilo dovoljno slučajeva da se oni uporede, prenosi Rojters.

„Sada znamo da BA.2 ima povećanu stopu rasta što se može videti u svim regionima u Engleskoj“, izjavila je Suzan Hopkins, glavni medicinski savetnik za UKHSA.

Agencija je saopštila da nema podataka o težini oboljevanja BA.2 u poređenju sa BA.1, ali je ponovila da preliminarna procena nije pronašla razliku u efikasnosti vakcine protiv simptomatske bolesti između dva podtipa omikron soja.

Brzo širenje BA.1 podstaklo je talas omikrona koji je doveo slučajeve na rekordno visok nivo u Britaniji tokom decembra, i tako potisnuo prethodno dominantnu delta varijantu.

Prema britanskim zdravstvenim vlastima, hospitalizacije nisu porasle u istom obimu, zbog imuniteta stanovništva kroz vakcinaciju i prethodne infekcije, kao i manje težine bolesti prouzrokuvane omikron sojem.

UKHSA je saopštila da je posebna analiza pokazala da je između 24. novembra i 19. januara većina primljenih na intenzivnu negu od kovid-19 imala delta infekcije, iako je u istom periodu omikron bio dominantan u ukupnom u broju slučajeva, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar