U trendu

U depozitu Višeg suda devet tona raznih vrsta droge

PODGORICA – U depozitu podgoričkog Višeg suda trenutno se nalazi oko devet tona raznih vrsta droge koje su oduzete pravosnažnim presudama.

Među zaplenjenim nedozvoljenim supstancama ne nalazi se i kokain koji je zaplenjen u najvećoj međunarodnoj policijskoj akciji „Florida“, koja je realizovana i u Crnoj Gori, kada je uhapšeno 17 osumnjičenih, saopštila je za podgorički Dan portparol Višeg suda Marija Raković.

Ona je kazala da je poslednje uništavanje zaplenjene droge bilo 21. septembra prošle godine, kada je uništena 2,1 tona narkotika, dok je pre toga droga uništavana u junu 2020. godine.

„U predmetu okrivljenih R.V., D.G. i dr. koji su uhapšeni u akciji ‘Florida’, zaplenjena droga se ne nalazi u depozitu podgoričkog Višeg suda“, rekla je Raković.

Akcija „Florida“ bila je dio kontinuiranih mera i radnji koje je Uprava policije, u saradnji sa međunarodnim partnerima, sprovodila u cilju razbijanja struktura organizovanog kriminala koje se bave krijumčarenjam narkotika na međunarodnom nivou, dominantno sastavljenih od pripadnika tzv. balkanskog kartela.

Skladištenje opojnih droga koje su oduzete kao dokazni materijal u prostorijama Višeg suda u Podgorici predstavlja zdravstveni rizik za zaposlene, pa je postojao predlog da se kompletan depozit dislocira na neku bolje obezbiđenu lokaciju.

Od devet tona deponovanih u Višem sudu u Podgorici, dominantno se radi o marihuani, za koju je karakterističan jak opojni miris, koji svakako utiče na zdravlje zaposlenih. Njeno uništavanje nema zakonom utvrđene rokove, već se ona uništava kada količina u pravosnažno okončanim predmetima postane tolika da ometa rad u arhivu, a to se, u proseku, dešava jednom u dve godine.

Odredbama Zakona o sudovima, Viši sud u Podgorici nadležan je za područja osnovnih sudova u Podgorici, Baru, Danilovgradu, Kotoru, Nikšiću, Ulcinju, Herceg Novom i Cetinju. Zgrada suda sa prostorijama u kojima se čuvaju depoziti i dokazni materijali nalazi se u centru glavnog grada, što predstavlja dodatni rizik.

Droga koja se nalazi u depozitu u zgradi suda obezbeđena je video-nadzorom i fizičkim obezbeđenjem pripadnika Uprave policije 24 sata, svakog dana u godini.

„Postoje i savremeni alarmni uređaji koji bi reagovali na svaku povredu zaštićenog prostora“, saopšteno je ranije danas iz Višeg suda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar