U trendu

U dvorištu Banskih dvora pronađeni predmeti stari 3000 god

ZAGREB – Arheološka istraživanja u dvorištu Banskih dvora, sedištu hrvatske vlade, otkrila su 3000 godina staru, do sada skrivenu istoriju Zagreba koja, kako je danas rekao premijer Andrej Plenković, pokazuje da je na ovome području postojalo veliko i važno središte s kontinuitetom života od praistorije do danas.

Na konferenciji za novinare u Banskim dvorima Plenković je rekao da je reč o do sada nepoznatoj istoriji zgrade vlade na Markovom trgu koja seže unazad 3000 godina, a otkrivena je tokom prve faze arheoloških iskovanja u severnom delu dvorišta, prenela je Hina.

Iskovanja su započeta u okviru pripremnih radova na obnovi nakon štete nastale u prošlogodišnjem zemljotresu koji je pogodio hrvatsku prestonicu.

Arheološka istraživanja će biti nastavljena, a do sada su pronađeni razliciti artefakti među kojima je predmet nalik na „čizmicu“ koja datira iz perioda od oko 1200 godina pre naše ere, zatim kopča, novčić, tzv. „banovac“, datiran iz 1280. godine, kao i brojni drveni predmeti iz 14. veka s posudama punim semenki.

Nađena je i „plomba“ kojim se pečatirala engleska tkanina koja datira iz 15. ili 16 veka, četrdesetak šivaćih igala iz istog perioda i novac Ferdinanda II. Habsburškog iz 1583.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar