U trendu

„U Evropi kao pred Drugi svetski rat, ako se EU raspadne – propali smo“

Premijer Slovenije Marjan Šarec uporedio je današnju situaciju u Evropi sa onom pred izbijanje Drugog svetskog rata, kada su evropski političari popuštali Hitleru.

Šarec je u intervjuu agenciji AP ocenio da Evropska unija ubuduće mora brže i odlučnije da donosi odluke, kako bi odgovorila na velike izazove današnjice.

„Populisti u Evropi napreduju zato što umerene stranke i političke snage nisu bile uspešne i dovoljno proaktivne u iznošenju svojih agendi. Ako samo sediš i čekaš šta će se dogoditi, onda su populisti vrlo glasni i dobijaju mnogo političkog prostora“, rekao je Šarec u razgovoru koji prenose slovenački mediji.

„Današnji dominantni evropski političari i zvaničnici Evropske unije presporo odlučuju u novim istorijskim okolnostima. Uniji treba novo i efikasnije vođstvo, ako želi da uspešno parira talasu populizma i sve većem uticaju Rusije i Kine“, ocenio je Šarec, preneo je Tanjug.

„Ako se EU raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito“, zaključio je Šarec.

Američka agencija Šareca opisuje kao bivšeg glumca i komičara koji je prošle godine uspeo da formira manjinsku koalicionu vladu liberalnih i levih stranaka i tako sprečio da vlast osvoji bivši premijer Janez Janša, koji je na izborima nastupio sa nacionalističkom anmtiimigrantskom agendom, sličnom onoj mađarskog premijera Viktora Orbana.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Balkan

    Vi bi svi bili mnogo uspesniji kada bi saradjivali sa tom Rusijom i Kinom a ne da uskogrudo razmisljate jer svet nije vas, niste ga vi stvorili a treba ga razvijati a ne zatvarati a vi svi zatvarate misleci da u svom ataru mozete kako hocete. A zasto biste vi i mnogi drugi propali ako bi se raspala EU to je pitanje. A stvoren je takav konglomerat naroda sa parlamentom ogromnog broja a komisija ni broj im se ne zna pa onda pricate o sporosti pa to ne normalno kada svako hoce da bude prvi medju takoreci jednakima e nemere gospodine dragi. Ziveli

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike