U trendu

U Francuskoj buster posle tri meseca od druge doze

PARIZ – Premijer Francuske Žan Kasteks izjavio je danas da je zbog brzine širenja omikron soja, Vlada smanjila period između druge i buster doze vakcine sa četiri na tri meseca, dodavši da neće biti policijskog časa za Novu godinu.

On je, takođe, rekao da će od danas, pa u naredne tri nedelje, sva javna okupljanja biti ograničena na 2.000 ljudi za događaje u zatvorenom i do 5.000 za događaje na otvorenom, preneo je Rojters.

Konzumacija pića i hrane će biti zabranjena na dužim putovanjima, kao i u bioskopima, a rad od kuće će biti obavezan najmanje tri dana u nedelji, gde god je to moguće, dodao je on.

Vlada je odlučila i da nošenje maski bude obavezno na otvorenom u centrima gradova, što će biti pod nadzorom predstavnika lokalnih vlasti.

„Znam da ovo deluje kao film bez kraja, ali pre godinu dana smo počeli vakcinaciju i sada smo jedna od najbolje imunizovanih zemalja sveta“, kazao je Kasteks nakon sastanka Vlade.

On je obelodanio Vladine planove o uvođenju vakcinacionih propusnica, u kojima će biti dokaza o vakcinaciji, ne samo o negativnom testu.

Propusnice će početi da važe 15. januara, ukoliko parlament podrži nacrt zakona koji je predložila Vlada.

Za konzumaciju hrane i pića u kafićima i restoranima će morati da se sedi za stolom, neće moći da se stoji.

Đaci će se vratiti u školske klupe kako je i planirano, 3. januara, napomenuo je premijer Francuske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar