U trendu

U Francuskoj raspušten propalestinski kolektiv umešan u ubistvo nastavnika

Francuska vlada naložila je danas raspuštanje propalestinskog kolektiva Šeik Jasin (Cheikh Yassine) jer je umešan u ubistvo nastavnika istorije i geografije Samuela Patija (Paty) u okolini Pariza.

„Danas smo naložili raspuštanje kolektiva Šeik Jasin jer je umešan u napad, a od ranije je poznat po antirepublikanskoj ideologiji jer širi mržnju“, izjavio je portparol francuske vlade Gabrijel Atal (Gabriel Attal).

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) koji je sinoć najavio raspuštanje tog kolektiva, izjavio je danas na sastanku vlade da „zlo ima ime – to je politički islamizam koji metodički radi na dekonstrukciji Republike“.

„U pitanju je bezbednosna, obrazovna i kulturna bitka koja će trajati“, dodao je Atal.

Kolektiv Šeik Jasin, nazvan po osnivaču palestinskog pokreta Hamas kojeg je 2004. godine ubila izraelska vojska, osnovao je islamistički aktivista Abdelhakim Sefriui, koji je u pritvoru. Sefriui je pre nekoliko dana na Jutjubu emitovao video snimak u kojem je nastavnika označio kao „ološa“.

Pored raspuštanja tog kolektiva, vlasti su naložile i zatvaranje jedne džamije na periferiji Pariza jer su vernici prenosili video snimak u kojem se osudjuje čas nastavnika koji je svojim djacima pokazao karikature proroka Muhameda.

U Francuskoj je danas nacionalno odavanje pošte ubijenom prosvetnog radniku, koji će posthumno dobiti orden Legije časti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar