U trendu

U HR 97 posto anketiranih lekara nezadovoljno radnopravnim statusom

ZAGREB – U Hrvatskoj je 97 odsto lekara nezadovoljno svojim radnopravnim statusom, podatak je ankete koju su sprovele krovne lekarske organizacije na više od 14.000 ispitanika lekar.

Na anketu je odgovorilo 5.700 lekara, od kojih je više od 97 posto reklo da je nezadovoljno svojim radnopravnim statusom, a 94 posto njih podržava protestne aktivnosti, najviše kada su protesti javni.

Anketu su sproveli Hrvatski lekarski sindikat, Hrvatsko udruženje bolničkih lekara, Koordinacija hrvatske porodične medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih lekara, što,kako je saopšteno iz HLK, daje snažan legitimitet ovim zabrinjavajućim brojevima.

Od ponuđenih aktivnosti daleko najviše lekara (73 posto) odabralo je javni protest, a na štrajk je spremno njih 61 posto ukazujući da je „lekarima dosta praznih obećanja, večne kupovine vremena, odgađanja nužnih promena i PR predstava“.

Krovne organizacije usuglasiće do kraja sedmice koju će aktivnost pokrenuti, nakon što o tome odluče njihova rukovodstva. Gotovo svi lekari, 98 posto anketiranih, podržavaju donošenje Zakona o radnopravnom statusu lekara, a izuzetno visoka (92 odsto) je i podrška hitnom izjednačavanju/podizanju koeficijenata za plate trima grupama lekara, navodi se u saopštenju, prenela je Hina.

Takozvane „robovlasničke“ ugovore s obvezom vraćanja bruto iznosa plate ima čak 23 posto lekara, a njihovo ukidanje podržava njih 93 posto, rezultati su ankete.

HLK ističe da je duboka ogorčenost lekara rezultat preopterećenosti i loših radnih uslova, neefikasnost upravljanja u zdravstvu, devastacije primarne zdravstvene zaštite, nepostojeće reforme zdravstva i kontinuiranog ignorisanja lekarskih zahteva od Ministarstva zdravlja i vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.