U trendu

U HR u toku pripreme za prvi elektronski popis stanovnistva

ZAGREB – Pred hrvatskim Zavodom za statistiku je najveći i najzahtevniji proces – popis stanovništva, a direktorka Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković kaže da su u toku pripreme za obuku za pristup sistemu e-građani.

Pristupom tom sistemu, rekla je ona u izjavi za HRT, omogućiće da jedan član domaćinstva popiše sve svoje članove.

Popis stanovništva, odnosno njegova prva službena faza, faza samopopisivanja, trebalo bi da počne 13. i trajaće do 26. septembra.

„Potrebno je samo da su građani registrovani u sistem e-građani, a prema sadašnjim podacima do sada ih je registrovano više od 1.4 miliiona“, navela je Brković.

Pojasnila je i da će nakon elektronskog popisivanja ipak popisivači obići i samopopisana domaćinstva da bi dobili kontrolnu šifru i dostavili je popisivaču, a koja će Državnom zavodu za statistiku poslužiti za kontrolu da su se domaćinstva zaista i popisala.

Svi podaci koje Državni zavod za statistiku prikuplja i obrađuje su sigurni, pa tako i podaci popisa stanovništva.

„Svi podaci koje mi prikupljamo su službena tajna i podaci ne mogu izaći iz Zavoda u pojedinačnom obliku. Dakle, svi podaci koje mi objavljujemo su zaštićeni“, navela je Brković.

Ono što će se, kaže, dobiti ovim popisom stanovništva je saznanje prostornog rasporeda stanovništva prema njihovim demografskim, ekonomskim, socijalnim, migracijskim karakteristikama, a svi prikupljeni podaci biće poslati u Eurostat, kao krovnu organizaciju da bi se napravilo međunarodno poređenje podataka.

Prema poslednjim procenama u Hrvatskoj, 31. decembra prošle godine bilo nešto više od četiri miliona stanovnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.