U trendu

U Hrvatsku stiže 2 miliona “Sputnjika Ve”?

ZAGREB – U Hrvatsku bi već tokom sledećih sedmica moglo da stigne i do dva miliona doza ruske vakcine “Sputnjik Ve”, a čekaju se samo regulatorni faktori koji moraju biti zadovoljeni kako bi vakcina mogla biti uvezena, piše portal Index.

Portal se poziva na izvor blizak vrhu vlade koji je rekao da su se o detaljima saradnje s Rusijom dogovorili danas hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš i ambasador Rusije u Hrvatskoj.

Rusija je potpuno otvorena za saradnju, međutim, Hrvatskoj pre uvoza vakcine preostaje rešavanje regulatornih pitanja koja su uslov za to da “Sputnjik Ve” dođe u Hrvatsku.

Prema nezvaničnim informacijama, navodi Indeks, Hrvatska neće čekati da rusku vakcinu odobri Evropska agencija za lekove (EMA).

Kako se očekuje da će EMA odluku doneti tek u aprilu, hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode HALMED, u najskorijem roku, moguće već ove nedelje, doneće odluku o odobrenju “Sputnjika Ve”.

Da bi vakcina stigla u Hrvatsku, HALMED mora da odobri interventni uvoz, a to može učiniti pod određenim uslovima.
Usolv za uvoz ruske vakcine je da ona nema teže nuspojave, odnosno da je sigurna, ali i da na tržištu ne postoji nešto slično.

Iako na tržištu postoje slične vakcine, nema ih u dovoljnim količinam, što bi trebalo da bude i glavni argument za hitni uvoz “Sputnjika Ve” u Hrvatsku, navodi portal.

Prema rečima izvora bliskog HDZ-u i premijeru Andreju Plenkoviću, Hrvatska na ovaj način štiti svoje interese.

“Važno je da vakcinu dobijemo pre nego što je EMA odobri jer onda ne zavisimo od raspodele unutar EU, nego od samih sebe, što je naše pravo, a nakon toga ćemo, strogo poštujući pravila, početi s vakcinacijom. Time ne kršimo nijedno pravilo Evropske unije,” istakao je jedan sagovornik Jutarnjeg lista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar