U Italiji od ponedeljka pola zemlje pod totalnim lokdaunom

RIM – Italijanska pokrajina Lacio oko Rima će ući u totalni lokdaun već od ponedeljka, usled povećanja slučajeva, a tako će biti u polovini zemlje, preneo je Gardijan.

Kabinet premijera Marija Dragija je dao zeleno svetlo odluci prema kojoj će se kategorizovati regione, koje ulaze u crvenu zonu ukoliko nedeljno imaju više od 250 inficiranih na 100.000 stanovnika.

Osim Lacija, u totalni lokdaun od ponedeljka ulaze Lobardija, Emilija-Romanja, Friuli Venecija-Julija, Veneto, Pjedmont, Marke i provincija Trento.

Kampanja i Bolcano su već u crvenoj zoni, dok će Abruco, Kalabrija Ligurija, Molise, Apulija, Sicilija i Dolina Aoste ostati u narandžastoj zoni.

Italija određuje nivo ograničenja u svojih 20 pokrajina prema četvorostepenom sistemu koji je označen bojama (bela, žuta, narandžasta i crvena) i zasnovan je na broju infekcija, a revidira se svake nedelje.

Kada je reč o Uskrsu, sve neprioritetne prodavnice biće zatvorene širom zemlje od 3. do 5. aprila, a tokom tih dana Italijanima će biti dozvoljeno da napuštaju domove samo zbog posla, zdravlja ili iz hitnih razloga, javio je Rojters.

Vlasti planiraju da tokom velikog hrišćanskog praznika celu zemlju proglase crvenom zonom i da uvedu meru zaključavanja u celoj zemlji zbog teške situacije sa kovidom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.