U trendu

U MC Potočari u toku komemoracija bošnjačkim zrtvama rata

POTOČARI – U Memorijalnom centru u Potočarima u toku je komemoracija Bošnjacima stradalim tokom građanskog rata u BiH, pre 27 godina.

Obeležavanje zločina u Srebrenici tokom poslednjeg rata tradicionalno je počelo pre nekoliko dana nizom manifestacija, a nakon današnje komemoracije biće sahranjeno 50 posmrtnih ostataka, identifikovanih žrtava.

Skup obezbeđuju pripadnici MUP-a Republike Srpske, uz podršku bezbednosnih snaga BiH.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, rekao je u svom obraćanju da svaki put kada dođe u Potočare oseća „teret neuspeha međunarodne zajednice“ da, kako kaže, zaštiti one koji su bili izloženi pretnji da će biti ubijeni.

Šmit je rekao i da svako onaj ko, kako je naveo, negira i pokušava da umanji broj žrtava „učauren je u svesno odabranom neznanju“.

„Svaki pokušaj da se opravda pokolj nevinih žrtava“, kazao je Šmit, nikada ne može biti opravdano, a politika mržnje i straha ne donosi ništa osim patnje i nesreće.

Povodom komemoracije na Tviteru se oglasio ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu i zločin u Srebrenici nazvao „crnom mrljom“ u istoriji čovečanstva.

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel kaže da sećanje na ovaj zločin podseća da zajedno moramo da radimo za mir u Evropi i da Bosna i Hercegovina postane deo Evropske unije.

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini, Majkl Marfi je u video poruci povodom komemoracije poručio da „Amerikanci izražavaju svoju solidarnost sa žrtvama, preživelim i porodicama koje žale za svojim najmilijim“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.