U trendu

U nemirima na Solomonskim ostrvima nastradale četiri osobe

HONIARA – Četiri osobe su nastradale tokom nasilnih antivladinih protesta na Solomonskim ostrvima koji su naveli Australiju da pošalje policiju i vojnike da pomognu u održavanju reda.

Tokom tri dana nemira koji su potresli Solomnska ostrva prošle nedelje, demonstranti su podmetali požare u zgrade i pljačkali prodavnice besni zbog velike nezaposlenosti i nedostatka prostora za stanovanje, naveli su svedoci, preneo je Rojters.

Nemiri su usledili nakon protesta stanovnika Malajte, najmnogoljudnije provincije južnopacifičke ostrvske države, koji su se protivili odluci vlade premijera Manseha Sogavarea 2019. da formalno prizna Kinu umesto Tajvan.

Nasilje je počelo nakon što su demonstranti iz grupe „Malajta za demokratiju“ otputovali u Honiaru, glavni grad Solomonskih ostrva u provinciji Gvadalkanal i okupili se ispred parlamenta.

Oni su pozvali Sogavarea da im se obrati 24. novembra.

Svedoci su naveli da su neredi izbili nakon što se Sogavare nije
sastao sa njima.

Veći deo kineske četvrti u Honiari je uništen tokom nemira koji su usledili, u kojima su učestvovali i mladići iz prigradskih naselja Honiare koji nemaju tekuću vodu.

Australija je poslala 100 policajaca i vojnika, a Papua Nova Gvineja 50 pripadnika mirovnih snaga na zahtev vlade Solomonovih ostrva.

Oni su pomogli u ponovnom uspostavljanju mira, a Fiđi je saopštio da će poslati 50 vojnika.

Sogavare je rekao da su neimenovane strane sile intervenisale, jer nisu želele da Solomonska ostrva imaju diplomatske odnose sa Kinom.

Tajvan je negirao da je umešan u nemire.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar