U trendu

U Nigeriji pušteno na slobodu 75 otete dece

ZAMFARA – Na slobodu je pušteno 75 dece u Nigeriji koja su bila oteta, nakon što su njihovi otmičari bili pod pritiskom vojske, saopštio je danas državni zvaničnik.

Naoružani ljudi oteli su učenike iz škole 1. septembra iz sela Kaia, piše Rojters.

Više od 1.100 dece kidnapovano je od decembra prošle godine, a vlasti saopštavaju da su ih otele naoružane bande razbojnika koje traže otkupninu za njih.

Zamfara je jedna od država koja je najteže pogođena krizom otmica, a 3. septembra vlasti su naredile gašenje telefona i interneta.

Nekoliko nigerijskih medija javilo je u nedelju uveče da su razbojnici u Zamfari napali vojnu bazu i ubili 12 vojnika, a portparol odbrane Bendžamin Savier nije ni porekao ni potvrdio izveštaje.

„Operacije su u toku na tom području i postoji potpuna obustava komunikacija. Naše trupe se konsoliduju u dosadašnjim uspesima. Informacije o tekućim operacijama su trenutno prerane“, rekao je on.

U odvojenom saopštenju u nedelju, Savier je rekao da je vojska znala za slike i video zapise koji kruže internetom, a koji navodno prikazaju odlaganje tela ubijenih ljudi, i da slike nisu originalne.

„Virusne slike koje se šire nemaju ništa zajedničko sa operacijama koje su u toku“, rekao je on, dodajući da se oružane snage ponašaju „striktno i u skladu sa pravilima oružanih sukoba“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.