U trendu

U ovoj evropskoj zemlji ženama uskoro daju tri dana slobodno tokom menstruacije, usvajaju zakon

Španija će postati prva država u Evropi koja je ženama pružila ovakav vid podrške, očekuje se da će zakon biti usvojen naredne nedelje. Ranije su to uradili Japan, Južna Koreja, Indonezija i Zambija.

Špansko društvo za ginekologiju i akušerstvo je ranije utvrdilo da otprilike jedna trećina žena koje imaju menstruaciju pate od dismenoreje, odnosno bola u materici. One se takođe susreću sa dijarejom i jakim glavoboljama.

Istraživanje humanitarne organizacije „Bloody Good Period“ pokazalo je da 73 odsto žena otežano rade tokom menstruacije, prenose mediji.

– Ovakvi podaci su neprihvatljivi. Lekari i ostatak društva bi trebalo više da se uključe u rešavanje ovog problema. Kada se problem ne može medicinski rešiti, smatram da je razumno proglasiti ga privremenim invaliditetom. Dakle, ako žena ima veoma bolnu menstruaciju, treba joj dozvoliti da ostane kod kuće – izjavila je španska državna sekretarka za ravnopravnost i borbu protiv rodnog nasilja Angela Rodrigez.

Učenicama u školama u Španiji će biti omogućeno besplatno korištenje higijenskih potrepština. Isto tako, PDV od prodaje uložaka i tampona biće ukinut u supermarketima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar