U trendu

U ovoj zemlji posle diplomiranja odmah dobiješ posao

U Evropskoj uniji evidentan je manjak radnika, zbog toga u pojedinim zemljama, svršeni studenti nemaju problema oko zaposlenja, piše B92.

Prema podacima Eurostata, Malta je po zaposlenju svojih diplomaca evropski prvak. Stopa zaposlenosti diplomiranih studenata u toj državi je čak 94,5 odsto, po čemu je bolja od Nemačke, koja se nalazi na drugom mestu sa 90,9 odsto.

Iza Nemačke slede Holandija sa oko 90 odsto. Posao se brzo pronalazi i u Češkoj, gde ček 89,9 odsto svršenih akademaca dobije posao. U Austriji čak 89,4 mladih ljudi sa diplomom odmah dobije posao posle završenih studija.

Sledi Poljska 81,2, pa Slovenija 81,6. Čak i susesedna Bugarska ima visok procenat, oko 77,7 odsto. U Ruminiji ta brojka je 76 odsto.

Prema poslednjem istraživanju iz Brisela, prosek država Evropske unije je u porastu – u 2014. iznosio je 76 odsto, a u 2018. godini 80,2 odsto.

Naši susedi – Hrvatska, nalazi se ispod proseka EU.

Prema nalizi koja je utemeljena na uporednom istraživanju o zaposlenosti mladih sa diplomom stečenom u poslednje tri godine, trećina visokoobrazovanih u dobi od 20 do 34 godine u Hrvatskoj nema posao.

Interesantno, na začelju 28 zemalja EU nalaze se Italija i Grčka koje drže fenjer.

Ovakav trend ekonomisti razlog vide u neprilagođenom. Oni kritikuju trom i zastareo obrazovni sistem.

Ova anliza nije rađane za Srbiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar