U trendu

U Parizu i Briselu danas Dan bez automobila

PARIZ/BRISEL – Ulice Pariza i Brisela danas su zatvorene za automobile i motocikle povodom četvrtog po redu Dana bez automobila, u cilju smanjenja zagađenja, a gradonačelnici ove dve prestonice predložili su da se uvede i evropski dan bez automobila.

U Parizu su danas od 11:00 do 18:00 sati ulice rezervisane samo za pešake i, u slučaju hitne potrebe, za određena vozila kao što su vozila za otklanjanje kvarova, ambulantna i druga interventa vozila, automobili osoba sa invaliditetom ili autobusi, javljaju francuski mediji.

I taksistima je dozvoljena vožnja, ali brzinom ograničenom na 30 kilometara na sat, pa čak i na 20 kilometara na sat u prva četiri arondismana.

Periferija Pariza, međutim, nije obuhvaćena ovom merom.

Cilj „Dana bez automobila“ jeste da se javni prostor učini manje zagađenim, prijatnijim i mirnijim, saopštila je Skupština grada Pariza, istakavši da je tokom prošlogodišnjeg Dana automobila zabeleženo smanjenje saobraćaja od 48 odsto.

Pariske vlasti su najavile u petak i da će prva četiri arondismana biti zatvorena za automobilski saobraćaj jednom mesečno, počev od nedelje 7. oktobra, izuzev velikih saobraćajnica koje ih presecaju.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo i njen briselski kolega Filip Kloz predložili su juče da bude uveden i evropski dan bez automobila, jednom godišnje, „pred klimatskim potrebama i uticajem zagađenja na zdravlje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.