U trendu

U Parizu sutra dan bez automobila

U Parizu će sutra, četvrti put za redom, biti održan dan bez automobila, preneli su francuski mediji i dodali da će ceo Pariz od 11.00 do 18.00 imati zabranu kretanja automobila.

Parižani su u tom periodu pozvani da ostave automobile, motore i električna vozila, i da umesto toga voze bicikl, rolere ili koriste gradski prevoz, preneo je list Parizijen.

Pariska policijska prefektura najavila je oštre kontrole, a onima koji se ne budu pridržavali propisa preti kazna do 135 evra.

Gradski autobusi i taksi vozila neće smeti da voze brže od 30 kilometara na čas.

Čuvena avenija Jelisejskih polja će biti pretvorena u pešačku zonu, a neke zone pod sloganom „Pariz diše“ (Paris Respire) biće potpuno zatvorene za sav saobraćaj, medju njima su šume na istočnom i zapadnom obodu Pariza – Bulonjska i šuma Vensen.

Ovogodišnji dan bez automobila u Parizu podudara se s Evropskim danima baštine. Na raznim mestima u glavnom gradu Francuske biće organizovane ulične manifestacije kao što je klizanje na Trokaderou ili piknik na Konkordu dok je gradjanima otvorena predsednička Jelisejska palata.

Predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit su za tu priliku otvorili prodavnicu suvenira čiji je prihod namenjen renoviranju palate.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.