U trendu

U parlamentu BiH odbijena rasprava o Dodikovom navodnom negiranju genocida

SARAJEVO – Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu danas izglasali da se na dnevni red zasedanja uvrsti predlog poslanika SDA za usvajanje zaključka kojim bi se od Tužilaštva BiH zahtevalo procesuiranje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog, kako su naveli, „javnog negiranja genocida u Srebrenici“.

Posle duže rasprave, ovaj predlog nije dobio zeleno svetlo pošto su od 38 poslanika 22 glasala za, dok ih je 16 bilo protiv, pa iako je bilo opšte većine, nije bilo entitetske.

Predlog SDA izazvao je oštru raspravu tokom koje su poslanici SDA i nekih drugih stranaka, pre svega DF-a insisitrali da se ta tačka uvrsti na dnevni red, dok su poslanici iz Republike Srpske bili protiv.

Dodik je pre dva dana na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da u Srebrenici nije bilo genocida.

On je to rekao nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, nedavno nametnuo izmenu Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica.

„Tamo se nije desio genocid i svi to znaju. Po onome što je definicija genocida, a što je čitava ekipa i utvrdila da tu nije bilo genocida, i onda se nađe potomak onih koji su počinili najstravičniji genocid u drugom svetskom ratu da nama određuju šta je vrednost u tom pogledu“, naveo je Dodik.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koristeći Bonska ovlaščenja, nametnuo je u julu 2021. godine dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Dopunama zakona za negiranje genocida je predviđena kazna zatvora u trajanju od tri meseca do pet godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar