U trendu

U Petrinji naložen Badnjak uz porušenu crkvu sv. Nikolaja

PETRINJA – Uz tradicionalno paljenje Badnjaka, lomljenje pogače i pozdrav „Mir Božji, Hristos se rodi“, uz potresom porušenu crkvu u Petrinji obeležen je dolazak Božića, koji deo pravoslavnih vernika obeležava po starom, Julijanskom kalendaru.

Obeležavanje je organizovalo Srpsko narodno veće u saradnji s Gornjokarlovačkom eparhijom SPC-a, kraj ostatataka pravoslavne crkve Svetog Nikolaja na petrinjskom gradskom groblju.

Obredu, koji je predvodio vladika Gerasim, bili su izaslanici predsednika Hrvatske, premijera i Hrvatskog sabora, kao i čelnici Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje, kao i predstavnici Jevrejske zajednice i vernici.

„Okupili smo se danas ovde, a ne u Zagrebu, gde smo se okupljali godinama, zbog toga što je najveći deo naših osećaja, očekivanja i našega rada preselio u Sisačko-moslavačku županiju, Petrinju, Glinu, Dvor, Kostajnicu, Majur, Sunju i Sisak“, rekao je predsednik SNV-a i poslanik Milorad Pupovac.

To su, kazao je, mesta koja su okupila celu Hrvatsku, sve njene građane, bez obzira na veru i nacionalnost, nezavisno od toga na koji dan i u koje vreme slave rođenje Hristovo.

To je, kako je dodao, simbol nade za sve hršćane, za one koji veruju u poruke rođenja Hrista, za sve ljude iz našeg susedstva.

„Ono što je pretrpela ova sredina, objedinjuje u istom osećaju solidarnosti, brige i očekivanja i nade da će se život, koji je teško poremećen i u kojem je značajan broj ljudi izgubio živote, roditi iznova, još snažnije, vitalnije, nego što se rodio u proteklih 30 godina“, naveo je Pupovac, prenela je Hina.

Potpredsednik Vlade Boris Milošević rekao je da je petrinjska parohija teško stradala, da više nema ni jednu crkvu, a paroh nema ni svoj dom, ali je ostao s narodom.

„I danas, kad je ostao bez svega, osim onoga što je na njemu, on nesebično pomaže, razvozi hranu, lekove, kontejnere, popunjava formulare, savetuje i radi sve ostalo. I ja sam od neki dan Banijac i tu smo da pomognemo stradalim građanima, jer ono što je dobro u božićno vreme je duh solidarnosti među ljudima. Nastradali su svi, i Srbi, i Hrvati, i Romi i drugi. Svi smo zajedno u toj muci“, rekao je Milošević.

Miloševićje rekao da cela Hrvatska pomaže ne pitajući koje je neko nacionalnosti i vere i voleo bi, kaže, da se taj duh zajedništva očuva i u narednom periodu.

Petrinjski paroh Saša Umićević je u besedi rekao da se danas, umesto anđela s neba, čuj teški jauci onih koji su ostali bez svojih domova i svojih najbližih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.