U trendu

U RS i Srbiji 15. septembar Dan srpskog jedinstva

BANJALUKA – U Republici Srpskoj i Srbiji se 15. septembar obeležava kao Dan srpskog jedinstva,
slobode i nacionalne zastave, a navedenog datuma se obeležava i Proboj solunskog fronta.

Ove godine se prvi put u osnovnim i srednjim školama obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a ovo je samo jedna u nizu zajedničkih aktivnosti koje provode Republika Srpska i Republika Srbija povodom zajedničkog praznika, saopštilo je Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske.
Zainteresovani učenici osnovnih i srednjih škola će imati priliku da, 15. septembra, u okviru redovne nastave, prisustvuju času na kojem će, sa prosvetnim radnicima i međusobno, razgovarati o istorijskim ličnostima i događajima koji su doprineli slobodi, nezavisnosti i jedinstvu srpskog naroda, te saznati činjenice koje su važne za bolje razumevanje istorije srpskog naroda.
Prisustvo času i planiranim aktivnostima nije obavezno i organizuje se samo za zainteresovane učenike, a s obzirom da je 15. septembra probijen Solunski front, koji je bio uvod u oslobađanje svih naroda, na prostoru bivše Jugoslavije, smatramo da je važno da se učenici svih nacionanosti upoznaju sa činjenicom da je srpski narod, okupljen pod nacionalnom zastavom, dao najveći doprinos istorijskoj pobedi i slobodi svih naroda, navodi se u saopštenju.
Važno je da se učenici svih nacionalnosti upoznaju sa činjenicama koje su važne za bolje razumevanje svetske istorije.

Kako se navodi, obeležavanje ovog i sličnih praznika je deo nastavnog procesa predmeta od nacionalnog značaja i zbog toga će jedan čas u prvoj smeni i jedan čas u drugoj smeni biti posvećen ovom prazniku.
U saopštenju se dodaje da prosvetni radnici imaju mogućnost da procene na koji način će obeležiti Dan srpskog jedinstva, slobode i naciolane zastave, a učenici koji ne cene ovaj praznik i nisu zainteresovani da razgovaraju o ovoj temi nisu obavezni da prisustvuju časovima i planiranim aktivnostima u osnovnim i srednjim školama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.