U trendu

U Saboru o ministrima i potpredsednici uz vređanje i svađe

ZAGREB – Glasanje o novim ministrima danas je u Hrvatskom saboru proteklo u znaku međusobnih optužbi, vređanja i prozivki vladajućih i opozicije, a poslanicima desnice najviše je smetalo imenovanje Anje Šimprage iz redova SDS S za potpredsednicu Vlade, prenose hrvatski mediji.

Opozicija je navodila da nije reč ni o kakvoj rekonstrukciji već „potkopavanju države i demokratije“, „dekriminalizaciji Vlade“ , „kozmetici“ i „održavanju trgovačke koalicije“.

„Nepojmljivo je da Šimpraga postane potpredsednica Vlade nakon njenih govora vezanih uz Domovinski rat i Oluju. Ovo nije zabeleženo u istoriji hrvatske demokratije, Franjo Tuđman se u grobu okreće“, poručio je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista, prenela je Hina.

I Stipo Mlinarić (DP) smatra da Šimpraga ne zaslužuje da bude u Vladi, jer negira Oluju.
Milorad Pupovac iz SDS S-a prozivanje Šimprage nazvao je „besprizornim napadom“.

Na kraju je predsednik Sabora Gordan Jandrokovic pozvao na smirivanje rasprave i prestanak vređanja digniteta pojedinih osoba.

Zbog brojnih neopravdanih povreda Poslovnika, Jandroković je podelio niz opomena.

Govor Anje Šimprage u Saboru, u kojem je ispričala kako je preživela Oluju, kao dete “s one strane”, izazvao je veliku pažnju pre određenog vremena, jer se retko kada u Saboru čuo prikaz Oluje sa strane pripadnika srpske manjine.

Njen govor iz 2020. skrenuo je pažnju na razloge zašto je srpskoj manjini teško da učestvuje u obeležavanju Oluje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.