U trendu

U Skupštinii CG rasprava o novoj rezoluciji o Srebrenici

PODGORICA – U crnogorskom parlamentu u toku je rasprava o predlogu nove rezolucije o Srebrenici, koju je podnela grupa opozicionih poslanika.

Jedan od inicijatora predloga nove rezolucije, Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke, kazao je da je u poslednje vreme pojačan stepen multiverske i multietničke distance.

„Napokon će ostrašćeni nacionalisti biti onemogućeni da negiraju genocid i prestanu sa pravljenjem distance među narodima. Glasanjem biće napravljen prvi korak ka vrednostima kojima svi stremimo, dobre komšijske ali i dobrosusedske odnose u regionu“, kazao je Ibrahimović.

Jovan Vučurović iz Demokratskog fronta kazao je da je razočaran jer u Skupštini nema predstavnika Vlade Crne Gore i opozicionog DPS-a kako bi čuli i njihovo mišljenje.

Ovo je, kaže, teška tema i bilo bi bolje da ih je manje posebno jer se stavlju u kontekst dnevne politike.

„Važno da se svi precizno izjasnimo o rezoluciji da građani sude o svačijem stavu“, kazao je Vučurović i dodao da njihov klub neće glasati za rezoluciju.

„Ona svojevrsna provokacija. Direktno usmerena protiv srpskog naroda i namenjena je za dnevnopolitčku upotrebu. Cilj teksta je pokušaj sastanizacije srpskog naroda“, kazao je Vučurovć.

Dodao je da je ovu rezoluciju predložila politika poražena na poslednjim parlamentarnim izborima.

„Ne mogu da verujem u dobre namere onih koji predlažu rezoluciju jer su uvek bili protiv srpskog naroda. Nema toga ko negira zločin o Sebrenici, neko ga naziva genocidom a neko zločinom, ali niko ne osuđuje zločine učinjene nad srpskim narodom već su slali predstavnike na slavlja koja veličaju zločine nad Srbima“, kazao je Vučurović.

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao je da ne zna čemu služi nova inicijativa opozicije, ako nije za raspirivanje novih podela i tenzija.

„Srebrenica i drugi zločini nad muslimanima, Srbima, Crnogorcima, Albancima, Hrvata jedna je od strašnih posledica bezumne politike devedesetih. Super ste ovo smislili, da iz podela nikad ne izađemo“, rekao je Bogdanović.

On je poručio da se klanjao i da će se klanjati svim žrtvana, a nikad zločincima i onima koji te zločine oživljavaju za glas, ili dva.

„Ukoliko predlagač besmislenom pravnom formulacijom pokušava da etiketira bilo koji narod kao zločinački našu ruke nećete gledati, ali pijetet prema svim žrtvama u bivšoj Jugoslaviji ćete uvek gledati jer svoje mirotvorske pozicije ne mijenjamo za sitan politički profit“, rekao je.

Ratničke pesme, kazao je, ne pevamo nad kostima, zločine ne slavimo, a teme koje podrazumevaju suočavanje sa prošlošću gotovo uvek prate krici zaklanih i spaljenih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar