U trendu

U Španiji protesti zbog smrti migranata na špansko-marokanskoj granici

Hiljade ljudi u nekoliko španskih gradova danas je protestovalo zbog smrti namjanje 23 migranata prošle nedelje na granici izmedju španske enklave Melilje u Africi i Maroka, uz sve više poziva za nezavisnu, prekograničnu istragu.

Demonstracije se održavaju pod sloganom „Crni životi su važni“ (Las Vidas Negras Importan), poput istog slogana na protestima u Americi.

Migranti iz podsaharske Afrike i tražioci azila su nastradali 24. juna kada su u više navrata pokušali da predju ogradu koja deli teritoriju Maroka od španske teritorije Melilje.

Očekuje se da će se protest održati i u Rabatu, glavnom gradu Maroka, da se oda počast žrtvama.

U Madridu demonstranti su napunili trg Kaljao sa natpisima „Granice ubijaju“, „Ni jedno ljudsko biće nije nelegalno“.

U Barseloni učesnici medju kojima su mnogi bili iz afričke dijaspore uzvikivali su slogane protiv rasizma i kolonijalizma.

Marokanske vlasti navele su da su migranti stradali kada je nastao metež tokom njihovog pokušaja prelaska.

Video snimci i slike koje su se pojavile posle te tragedije izazvale su ogorčenje i osude nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava i zvaničnika medju kojima je bio i generalni sekretar UN.

Vlasti u Maroku i Španiji su takodje javile da je 140 policajaca sa marokanske strane i 60 policiajaca i pripadnika Civilne garde sa španske strane povredjeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.