U trendu

U sukobima u Izraelu potvrđene ukupno 144 žrtve

TEL AVIV – Od ponedeljka do danas u palestinskom Pojasu Gazi u izraelski napadima ubijene su najmanje 136 osobe, među kojima 34 dece i 21 žena, a 950 osoba je ranjeno, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici.

Palestinske vlasti potvrdile su da je najmanje 12 osoba poginulo danas u vazdušnim udarima na Pojas Gaze, među njima jedna žena sa četvoro dece, a Hamas je odgovorio sa ispaljivanjem 200 raketa prema Izraelu.

Izrael je potvrdio da su njegovi avioni jutros nastavili vazdušne udare na vojne ciljeve Hamasa u Gazi, a pripadnici Hamasa odgovorili su ispaljivanjem 200 projektila na Izrael, broj žrtava sukoba svakog dana raste ali i pritisak međunarodne zajednice da se oni okonačaju, prenosi Rojters.

Među osam mrtvih, koliko su do sada potvrdili u Izraelu, osim vojnika koji su nastradali na granici sa Gazom je i šest civila, uključujući dvoje dece, saopštile su izraelske vlasti.

Sirene su se danas oglasile i u više gradova na jugu Izraela upozoravajući na raketni napad iz Gaze, a u Beršebi i Ašdodu pogođeno je nekolko stambenih zgrada a izveštaja o žrtvama nije bilo dok se navodi nekoliko povrđenih osoba. Hamas je preuzeo odgovornost za lansiranje ovih raketa.

Tel Aviv je potvrdio da je od ponedeljka do danas oko 2.300 raketa lansirano iz Gaze i da je oko 1.000 presretnuto protivvazdušnom odbranom, a 380 je palo na palestinsku teritoriju.

Nema naznaka da bi sukob mogao da se smiri i broj žrtava se svakog dana povećava, Palestinci su danas prijavili i 11 ubijenih na okupiranoj Zapadnoj obali u sukobima demonstranata koji svake godine 15. maja obeležavaju raseljavanje u ratu 1948.godine i izraelskih snaga bezbednosti.
Prekogranična neprijateljstva između Izraela i palestinskih snaga u Gazi prate i nasilje u mešovitim zajednicama Jevreja i Arapa u Izraelu. Nekoliko sinagoga je napadnuto, a izbile su i ulične borbe u pojedinim mestima, što je navelo izraelskog predsednika Rubena Rivlina da upozori na opasnost izbijanja građanskog rata.

Uoči zasedanja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje je planirano za nedelju, pomoćnik američkog državnog sekretara za Izrael i Palestinu Hadi Amr stigao je u petak u Tel Aviv na razgovore sa sukobljenim stranama.

Američka ambasada u Izraelu saopštila je da je cilj da se ovim razgovorima pojača rad na postizanju održivog smirivanja situacije.

Egipat takođe ulaže intenzivne napore kako bi se obezbedio prekid sukoba i pomaže u zbrinjavanju povređenih Palestinaca koje prevozi do bolnica na svojoj teritoriji.
Kairo je insistirao da obe strane prekinu vatru od ponoći u petak, u očekivanju daljih pregovora,a ministri spoljnih poslova Egipta i Jordana razgovarali su o naporima da se okončaju sukobi u Gazi i spreče dalje provokacije u Jerusalimu, saopštilo je u petak egipatsko ministarstvo spoljnih poslova.

Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su u petak na prekid vatre i pregovore uz izraze saučešća svim žrtvama u ovom sukobu.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi u nedelju da javno raspravlja o povećanju nasilja između Izraela i Palestinaca, saopštile su neimenovane diplomate pri UN, čime je postignut kompromis s obzirom da su se SAD protivile da prethodno najavljeni sastanak održi u petak.

Sukobi između Izraela i Palestinaca ušli su u šesti dan, bez naznaka da bi moglo da dođe do smirenje situacije, a razmena raketnih udara usledila je nakon izbijanja nemira u blizini džamije Al-Aksa u jerusalimskom Starom gradu početkom maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar